Biztos, hogy ez varroda? – kérdezhetnénk egy meglepett homlokráncolással a Pinkponilo oldalára látogatva. A cég névjegyévé váló pónifigurák mindent elborítanak, az online felületektől a valós műhelyig, így könnyen azt hihetnék, hogy ők képezik a vállalkozás fő profilját. Pedig erről szó sincs: a Pinkponilo egy hiánypótló közösségi varroda a város szívében, a Paloma udvarban, ahol a varrás és a divat is új értelmet nyer. Az alapító tagok, Kudron Anna és Szabó Viktória – annak ellenére, hogy nem ilyen területen tanultak és dolgoztak – olyan sikeres vállalkozást hoztak létre, amelyre a Forbes is felfigyelt.  
Az interjú során arról kérdeztem a két lányt és a hozzájuk betársuló Burány Verát, hogy hogyan kapcsolódik a Pinkponilo a zero waste-hez, és kezdőként hogyan vághatunk bele zero waste ruhadarabok készítésébe. 

póni
Balról jobbra: Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera a Pinkponilo előtt. Fotó: Egyed Péter, Forbes

Mi lenne az az öt-hat kulcsszó, amivel összefoglalnátok a Pinkponilo célját?

Kreativitás, együtt gondolkodás, fenntarthatóság, DIY, egyediség.

Most novemberben tartottatok varró workshopot a zero waste jegyében. Hogy zajlik egy ilyen workshop, és mitől lesz zero waste?

Novemberben zero waste garbót készítettünk, ami azt jelenti, hogy úgy terveztük meg a szabásmintát, hogy a teljes anyagot felhasználtuk. Egy ilyen workshophoz rengeteg előkészület szükséges. Tervezőnk, Burány Vera ilyenkor sokat kísérletezik, hogy kijöjjön a matek, szép és hordható darab szülessen. Amikor megvan a végleges szabásminta, elkészítjük a prototípust, hogy mindenki előre láthassa, mire számíthat a workshopon. A résztvevőkkel együtt szabjuk ki az anyagot és varrjuk meg a ruhát. Mindenben segítünk, így 100%, hogy egy szép és egyedi ruhadarab születik a workshop végére.

Mi volt az első ruhadarab, amit „hulladékmentesen” varrtatok?

Az első egy unisex ‘kimono’ volt. Ez a darab az egyik kedvencünk, rengetegszer csináltuk, több verzióban. Volt egész könnyű tavaszi változat, hálóköntös jellegű, de melegebb késő őszi darab is. A kimonón kívül csináltunk még zero waste poncsót, szoknyát és garbót is.

Kezdőként milyen ruhadarabot a legkönnyebb zero waste módon megvarrni?

Alapvetően minden zero waste darab elég egyszerű, mert nem igényel bonyolult varrásokat, kiegészítőket. Ezek nálunk főleg egyszerűbb, geometrikusabb darabok, amikben nincs pl. zipzár vagy gombolás.

Ha valaki nem tudja, hogyan alakítsa át egy megunt ruhadarabját, fordulhat hozzátok?

Igen! Vannak kifejezetten ruhaátalakító workshopjaink. Katona Dóri Juli Reneichance nevű márkájához sokszor tart nálunk ilyen workshopokat. Ezek azért jók, mert sok ötletet lehet ‘lopni’ másoktól, és Juli nagyon profin segít mindenkinek.

Milyen rendszerességgel terveztek zero waste workshopokat tartani a jövőben?

Biztos, hogy lesz sok. Jó lenne havi egyet csinálni, de ez attól is függ, milyen más téma jön még be, mert szeretünk sokféle dologgal kísérletezni, új tervezőkkel is gyakran dolgozunk. A fenntarthatóság az egyik kiemelt üzenete a Póninak, így igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a témára.

______________________________________________________________________________

Ha felkeltette az érdeklődésed az interjú, és te is szívesen részt vennél egy ilyen workshopon, látogass el a Pinkponilo Facebook-oldalára, ahol naprakész információkat találsz az eseményeikről!

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: